Bertaraf Hizmetleri

Bertaraf Hizmetleri

Atıkların toplanması ve geri kazandırılması mümkündür. Bazen ise bu durumun mümkün olmadığı atık türlerine rastlanabilir. Durum böyle olduğunda bertaraf hizmetleri devreye girer. Türkiye’de çok sayıda atık depolama ve bertaraf hizmeti sunan işletmeye rastlayabilirsiniz. Kanun yönetmeliklerine göre atık taşıma lisansı ve bertaraf için uygun tesislere sahip olan lisanslı şirketler tarafından toplama, geri dönüşüm ve bertaraf işlemleri ihtiyaca göre yapılır.

 

Bunun için uygun şartlarda tesis yapılanmasına ihtiyaç vardır. Özellikle atıkların depolanması için belirli bir ölçekte ve korumaya sahip alanlar bulunur. Bunlar yine özel olarak tasarlanmış ve atıkların cinsine ya da türüne bağlı olarak farklı niteliklere sahip araçlarla taşınmaktadır. Toplama işlemi oldukça uzun sürebileceğinden ötürü atık aktarma istasyonlarının kullanımı iki taraf içinde avantaj sağlar. Çok sayıda şirket tarafından talep edilen hizmet düzenli olarak atıkların toplanması ve ayrıştırma, geri dönüşüm ya da bertaraf edilerek doğaya olan zararlarının giderilmesi yönündedir.

 

Türkiye’de H2, H3, H4, H5, H6, H7, H8, H9, H10, H11, H12, H13 ve H14 tehlikeli madde nakliyeleri uygun lisanslar gözetiminde yapılabilmektedir. Şirketler yasal olarak lisanslarını temin ettikten sonra taşımacılık işlemlerine başlayabilirler. Bertaraf hizmeti sunabilmeleri içinse yine uygun standartları yerine getirmiş olmalılar. Aksi halde tehlikeli maddelerin, sıvı ve katı atıkların bertaraf edilme işlemlerini yapma yetkisini ellerinde bulunduramazlar.

 

Türkiye’de bertaraf işlem istasyonları geri dönüşüm tesislerinden daha fazladır. Geri dönüşümü düşünülen ve aktif olarak yapılan sektörlere kıyasla bertaraf işlemi çok daha yoğun olarak tercih edilir. Maliyet açısından daha uygun olup birçok atık için uygulanabilir bir sistemdir. İnsan sağlığı için uygun ekipmanlar kullanılarak oluşabilecek tüm sorunlar ortaya çıkmadan engellenmeye çalışılır.

 

Aynı şekilde bertaraf hizmeti için gerekli ekipman belirgin şartları taşımaktadır. Çoğu istasyonda ihtiyacı karşılayabilecek miktarda ekipman vardır. Fakat bertaraf işlemi belirli bir periyoda göre yapıldığından ötürü her zaman depolama alanlarında bekleyen atıkların bulunması söz konusudur. Herhangi bir sızıntı, akıntı ve benzeri durumun oluşmasını önlemek için tetkikler çok sıkıdır. Profesyonel şirketler tarafından bertaraf hizmeti sunulduğunda atıklarınız işletmenizden alınarak depolama tesislerine, buradan ise bertaraf edilmek üzere ilgili birime aktarılır.