Dip Çamuru Temizliği

Dip Çamuru Temizliği

Dip çamuru temizliği yapıldığında doğanın birçok nimetinden daha fazla faydalanabilmemiz mümkündür. Bu çoğu zaman kamusal alanda karşımıza çıkan bir alan olarak görünse de bireysel anlamda kullanımı mümkündür. Herkes için kolay bir eylem olarak görünmesine rağmen hem ayrıştırma noktasında hem de toplama noktasında büyük bir emek ister. Ekipman konusunda üst düzey bir yelpazeye sahip olmak önemlidir. Günümüzde nehirler, göller ve denizlerin temizlenmesi, limanların ve marinaların daha temiz olabilmesi için sıklıkla kullanılır.

 

Baktığımı zaman dip çamuru temizliği için ayrıştırmanın öneminin bir kez daha anlaşıldığını görüyoruz. Ortalama milyonlarca metreküp dip çamurunun çıkartılması ciddi bir transport ihtiyacı doğuruyor. Fakat bunun suyla karışık atıl olduğunu hesaba kattığımızda işler biraz daha kolaylaşıyor. En azından dışarıdan bakıldığında teorik anlamda suyun dip çamurundan ayrılmasıyla metreküp oranının düşeceği anlaşılabiliyor.

 

Ancak dip çamuru temizliğinde suyun ayrıştırılması yalnızca profesyonel şirketler tarafından yapılabiliyor. Çoğunlukla %50 oranında yapılan ayrıştırma 500 milyon metreküp dip çamuru çıkartıldığında yarı yarıya bir transport ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Ayrıştırmanın dışında atık istasyonlarına varillere koyularak götürülmesi ve burada göreceği işlemlerin ardından bertaraf edilmesi zorunlu tutuluyor.

 

Her temizleme, arıtma ve ayrıştırma işleminin temelinde insan sağlığı odaklı olan doğayı koruma içgüdüsü yatıyor. Doğal olarak dip çamuru temizliği sonucunda elde edilen atılın bu şekilde kalması büyük bir soruna dönüşebiliyor. Yapılması gereken ise tesislerde uygun formlarda işlemler uygulanarak bertaraf edilmesi oluyor. Uygulanmaması halinde zaten yasalara göre mevzuatın dışında bir işlem yapılmış oluyor. Maalesef ülkemizde yetki belgelerine sahip olan ve profesyonel ekipmanlarla dip çamuru temizliği yapan firmalar son derece azdır.

 

Bu bağlamda seçiminizi yapmadan önce ilk olarak yetki belgelerini kontrol etmenizde fayda var. Atık taşıma belgesi, TSE, Uluslararası ADR ve ulaştırma bakanlığı ile çevre ve şehircilik bakanlığından alınan belgeler zorunlu kılınmıştır. Bunlara sahip olmayan hiçbir firmanın dip çamuru çıkarma yetkisi bulunmamaktadır. Doğayı koruyarak, insan sağlığını riske atmayacak önlemleri aldıktan sonra temizlik işlemleri uygun görülen izinler çerçevesinde başlayabilir. Temizlenecek alana göre eleçleme makineleri, terfi istasyonları, boruları tutan dubalar, tarama makineleri ve dip çamurunu taşıyacak olan boru hattı gerekebilir.