Katı Atık Nakliyesi
Katı atıklar hayatımızın her anında karşımıza çıkabilecek bir tanımdır. Evimizde çıkan hemen her çöp bir katı atık formundadır. Aynı zamanda belediyeler tarafından katı atıkların nakliyesi ve bertaraf edilmesi için belirgin mevzuatlar uygulanır. Düzenli olarak çöp kamyonlarının nakliyesini uyguladığı tehlikesiz katı atıklar öncelikle aktarma istasyonlarına, burada toplanan atıklar ise düzenli olarak çöp alanına götürülür. Böylelikle bekleme olmadan ve yığılma yaşanmadan düzenli bir katı atık toplama işlemi gerçekleştirilmiş olur.
Şunu belirtmek gerekiyor ki katı atık taşıma lisansları firmalar tarafından çevre ve orman bakanlığı tarafından verilir. Firma gerekli yetkinliğe ve donanıma sahip olduğunu kanıtlayarak sorunsuz bir hizmet sunabileceğini göstermiş olur. Bu durumda ise katı atık nakliyesi ile atıl durumda olan maddeler belirlenen noktaya ulaştırılır.
Katı atık nakliye türü olarak tehlikeli ve tehlikesiz olarak iki ana grup sayılabilir. Ancak kendi arasında daha fazla türe bölünürler. Atık türüne ve türün tehlike oranına göre baz alınan kararlar lisanslar eşliğinde güvenilir duruma geçer. Böylelikle katı atık nakliyesi için gereken tüm şartlar sağlanmış olur.
Doğanın korunmasını amaçlayan ve odak noktası olarak çöplerin yaşamımıza vereceği zararın minimuma inmesini merkeze alan nakliye sistemi uzun yıllar sonunda oturtulabilir. Taşınacak atığın türüne bağlı olarak kapalı kasa ya da indirilebilir hidrolik kasa olması zorunlu kılınabilir. Bu lisans alınırken zaten ince ayrıntılarına kadar firmalara sunulan detaylar arasındadır.
Bazı durumlar için taşınacak ve nakliyesi yapılacak katı atığın miktarıyla doğru orantılı olarak tır tercih edilir. Dorseler için ayrı bir yönetmelik bulunurken tehlikeli katı atıklar için farklı belgeler mevcuttur. Tüm lisanslarını sağlamayan firmalar bu işlemleri yapma ve nakliyeyi gerçekleştirme yetkisine sahip değildir.
Uluslararası ADR belgesi, Ulaştırma bakanlığından alınacak belgeler, atık taşıma lisansı, tehlikeli atık taşıma lisansı ve TSE belgelerinin tam olması zorunlu kılınmıştır. Türkiye’de taşınmasına izin verilen atıklar arasında H2, H3, H4, H5, H6, H7, H8, H9, H10, H11, H12, H13 ve H14 türleri bulunuyor. Bu niteliğe sahip olan katı atıkların taşınması rahatlıkla sağlanabilmektedir. Zorunlu olan lisansların alınmaması ise transport işleminin yasalarca engelleneceği anlamına gelmektedir.